Hoe overwin je drempelvrees?

 

Als ik tijdens de opleiding Sales Secrets – voor startende verkopers en ondernemers – vraag wat ze willen leren of waar ze tegen aan lopen. Dan krijg ik 60% van de tijd het antwoord: “Hoe kan ik mijn drempelvrees overwinnen?”

Tijdens de laatste training liep dat percentage zelfs op tot 90%.fear2

Toch wel een beetje verontrustend als je weet dat angst voor… je vaak tegenhoudt om dingen te gaan doen. Die dingen die je echt moet doen om succes te bereiken! Om de telefoon te nemen en koud te gaan bellen. Of om een presentatie te geven voor twintig personen. Of om naar die vrouw (of man) toe te stappen en gewoon een praatje te maken.

Drempelvrees dus! Daar gaat dit blog van vandaag over.

Wat is drempelvrees nu?

Eigenlijk is het niet meer dan een angst. Een emotie die in je lijf naar boven komt als je denkt aan iets wat je liever niet zou doen. Als je denkt aan de afwijzing die je zou kunnen krijgen. Een klant die je afscheept als je telefonisch om een afspraak vraagt. Of de draad die je zou kunnen verliezen als je een presentatie geeft. Of jouw crush die zich ongeïnteresseerd afwendt en jou uitlacht omdat je de moed hebt genomen om de eerste stap te zetten.

We focussen op wat er zou kunnen mislopen maar wat we vergeten is dat we het wel hebben aangedurfd! We hebben de stap gezet. We hebben de telefoon genomen en we hebben gebeld. We hebben die presentatie gegeven en ja, we zijn onze draad een paar keer kwijt geraakt. Maar we zijn wel doorgegaan. We hebben de moed gehad om op die ´ene´af te stappen, ook al was de interesse niet helemaal wederzijds.

Hey!!! Als we nu eens focussen op de stappen die we gezet hebben?! Als we nu gewoon volgende keer eens gewoon door die drempelvrees, door de angst heen gaan. Gewoon die eerste stap zetten. We hebben er in elk geval iets uit geleerd. En wist je dat je 9 keer een nee moet krijgen voordat die ene ja komt?
Nine down… One to go! 🙂

Dus als je me vraagt… Ine, hoe overwin ik mijn drempelvrees dan kan ik je geen stappenplan geven of een systeem leren. Dan hoef je geen 7fear3 Tips of 9 stappen te volgen om jouw doel te bereiken.
Dan kan ik je alleen maar zeggen. Voel de angst, en ga er gewoon los doorheen. Neem de telefoon, geef een presentatie, maak een praatje met die ene en maak fouten….

Stotter, twijfel, wees maar verlegen en onzeker, voel maar hoe het voelt als je de woorden niet vindt, niet weet wat te zeggen, afgewezen wordt, een nee krijgt terwijl je stiekem zo hoopt op die ene ja…
Het maakt je sterker en je leert eruit. En laat ze maar zeggen, laat ze maar denken…
Jij bent het die het doet! En er zijn er niet veel die het jou nadoen.

Maak maar fouten… It´s part of life!

Maar vooral, kijk jezelf in de spiegel en zeg: “Hey, topper, you did it!” 🙂

————————

Nu mijn vraag aan jou… Heb jij soms last van drempelvrees? Of waar kan jij jezelf een schouderklopje voor geven? Welke stappen heb jij ooit gezet die echt wel de moeite waard waren? Ik hoor jouw reactie graag in het reactieveld onderaan.

Ken je mensen in je omgeving die baat kunnen hebben bij dit artikel? Deel het met al je:

  • Facebook-vrienden
  • Twitter-volgers
  • LinkedIn connecties
  • en bloglezers…

————————

Volg mij op Twitter :

Vind ons leuk op Facebook door op deze link te klikken.

View Ine Van Hofstraeten's profile on LinkedIn

,

8 Responses to Hoe overwin je drempelvrees?

 1. natalie november 16, 2014 at 7:48 pm #

  Leuke tips voor drempelvrees! Eigenlijk weten we dit allemaal maar doen we er niets mee.
  Mijn overwinning van drempelvrees? Voor het eerst een lezing geven voor 60 man, gewoon smijten en gaan, nu is het dagelijkse kost. En ja .. Dat maakt een mens trots.

 2. cid november 16, 2014 at 8:44 pm #

  Weer mooi geschreven. Ik ga ervoor, al is het soms gemakkelijker gezegd dan gedaan…

 3. Liesbeth november 16, 2014 at 9:05 pm #

  Hetgeen jij hierboven omschrijft, klopt helemaal! Drempelvrees, angst voor het onbekende,… We kennen het allemaal wel denk ik. Uit eigen ervaring, kan ik alleen maar zeggen, dat het goed is, om af en toe eens uit je comfort zone te stappen en gewoon te doen en doorzetten. Je kan er alleen maar uit leren en na een aantal pogingen volgt er inderdaad wel eens een succes!

 4. Anja Leinders november 17, 2014 at 10:48 am #

  Leuk artikel Ine! Dankjewel.
  Met drempelvrees hebben we volgens mij allemaal wel te maken (gehad).

  Bij mij was vroeger de angst heel sterk aanwezig om voor groepen te spreken. Ik was bang om te falen, om het niet meer te weten, om wat anderen zouden denken van me, enz.

  Door de angst heen gaan, gewoon DOEN, doorzetten, vallen en weer opstaan, leren van al mijn gemaakte fouten komt het nu dat ik nu – bijna 15 jaar na mijn eerste presentatie – met veel gemak voor een groep sta.

  Ik moet er wel eerlijkheidshalve bijvertellen dat ik me heb verdiept in communicatie en groepsdynamieken, dus dat helpt 😉

  • Ine november 17, 2014 at 2:28 pm #

   Hoi Anja,

   Dank je wel voor jouw reactie.
   Wat jij vertelt, het spreken voor groepen en de angst ervoor herken ik ook!
   Vroeger haatte ik alles van spreekbeurten maar als ik zie dat ik vorig jaar voor een groep van 100 personen stond dan zie je toch dat alles evolueert.
   Maar heel eerlijk… het is toch altijd een drempel die je over moet.
   Altijd, zoals jij ook zegt, door de angst en de twijfel heen gaan.

 5. Karolien november 17, 2014 at 8:24 pm #

  Ine, ik herken wat je zegt. Herinner je ons gesprek nog over mijn werk? Ik wou een cursus volgen en durfde dat niet vragen… Heb het toch gedaan. Als je de drempel niet overdurft dan mis je kansen…

  • Ine november 18, 2014 at 4:12 pm #

   Hoi Karolien,

   Super dat je het gevraagd hebt! En wat is de uitkomst? Mag je de opleiding volgen?

   • Karolien november 18, 2014 at 5:26 pm #

    Ine,

    Daar ga ik later op moeten terugkomen, ik ga het maar eind december weten…

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes