Hoe gebruik je jouw lichaam in een gesprek?

LICHAAMSHOUDING

Een open houding straalt zelfvertrouwen uit

Sta rechtop als je ‘zeker’ wilt overkomen. Als je rechtop staat voel je jezelf ook zekerder. Als je gebogen of ineengeschrompeld staat kom je onzeker over. Zorg dus altijd voor een open houding. Geef een stevige hand als je iemand ontmoet zodat je uitstraalt dat je ergens voor staat. Geef geen zacht of aarzelend klammig handje als je mensen moet overtuigen om met jou in zee te gaan.

Ga nooit met gekruiste armen en benen staan of zitten. Je sluit jezelf af en komt over als niet geïnteresseerd. Je wilt er niet echt zijn of je bent misschien wel onzeker of bang. Als je dus een goede indruk wilt maken dan zorg je voor een open houding. En ook al voel je je onzeker, één tip: ‘Fake it until you make it’.

Een eerste indruk is allesbepalend

Word je ervan bewust dat jouw lichaamstaal door je klanten, je toehoorder wordt gelezen. Of je dit nu wilt of niet, mensen kijken altijd naar wie voor hen zit of staat. Als je je dus onzeker voelt, ga dan recht staan. Geef een stevige hand en neem een open houding aan. Laat je armen naast je lichaam hangen maar kruis ze zeker niet. Wend jezelf niet af maar sta voor wie je bent. En als je het (nog) niet bent, sta je voor wie je wilt zijn: Iemand die zeker is van zijn stuk en die weet wat hij wil. Je bent iemand die achter zijn product of dienst staat en er voor de volle honderd procent voor wil gaan.

Laat blijken dat jij weet waar je naar toe wilt. Je lichaamshouding bepaalt veel meer dan wat jij zegt of niet zegt. Alles is energie en je houding wordt geïnterpreteerd door jouw klant. Als je een aarzelende hand geeft dan vegen ze de vloer met je aan. Ze proberen jouw prijs te dumpen want je wordt toch niet serieus genomen. Als verkoper wil je serieus worden genomen of je komt nergens.

 

GEZICHT

Een lichaam zegt meer dan duizend woorden

Op je lip bijten, aan je gezicht krabben of continu je neus, mond of oren aanraken zijn zaken die onthullen hoe je je voelt. Als je zekerheid wilt uitstralen doe je dat beter niet. Hou je handen weg van je gezicht want onbewust straal je onzekerheid uit.

Als je continu op je lip bijt zonder dat je het weet dan heb je stress, angst of ben je onzeker.

Als je aan je neus, oor of mond krabt spreek je vaak niet de volledige waarheid. Als je voor iemand zit die zich verdiept heeft in lichaamstaal dan ben je de klos.

Iedereen wordt beoordeeld

Als je zeker en geloofwaardig wilt overkomen, laat je handen dan rusten. Wees bewust van jezelf als je ergens zit of als je in gesprek gaat. Alles is te interpreteren. Je wordt beoordeeld in alles wat je doet.

 

OGEN

Ogen zijn de zetel van de ziel

Alle emoties kan je lezen in iemands ogen. Het is één van de meest persoonlijke dingen van jou. Het is de toegang tot wie jij bent. Als je echt in iemands ogen durft te kijken dan weet je wat hij denkt. Dan weet je hoe hij zich voelt. Ogen zeggen meer dan duizend woorden.

Als je durft te kijken komt de wereld naar je toe. Het is alsof de wereld een deur voor je opent en je zegt: ‘Kom maar binnen, dit ben ik echt.’ Dit ben jij en we staan op gelijke voet.

Ze laten je nooit in de steek

Je ogen geven toegang tot je ziel. Het is dat deel dat altijd bij je is. Als je gelooft in vorige en volgende levens is het dat deel dat altijd met je meereist. Het heeft alles al eens gezien en daarom draagt het een schat van informatie met zich mee. Maak oogcontact om te zien wie echt voor je staat en om jouw klant te laten zien wie jij bent.

Ogen laten zien hoe jij je voelt. Ze laten het grootste geluk zien en het diepste verdriet. Ze dragen alle kleuren van de regenboog in zich. Je weet pas echt of iemand je vertrouwt als hij je in de ogen durft te kijken. Als mensen weg kijken en niet echt contact met jou willen maken dan heb je een probleem. Je hebt misschien iets verkeerd gezegd of gedaan waardoor ze zichzelf willen beschermen. Of ze willen niet laten zien wie ze zijn want ogen geven jou de toegang tot wie zij zijn.

 

HANDEN en GEBAREN

Onzekerheid vermijden door je armen naast je lichaam te houden

Hou je handen en armen naast je lichaam. Steek ze niet in je zakken en zet ze niet op je heupen. Ineengestrengelde handen moet je vermijden. Als je je handen op je rug houdt dan doe je alsof je heerser van de keet bent. Handen en armen kruisen is uit den boze.

Veel mensen weten niet hoe ze moeten gaan staan als ze geen drankje of sigaret vasthebben. Ze hebben alleen maar zichzelf en daar moeten ze het mee doen. Hou je handen gewoon langs je lichaam, en nee, dat is niet houterig. Vaak zie je mensen uit onzekerheid, met de handen in de zakken. Dit komt ongeïnteresseerd over. Nog erger is een agressieve houding aannemen door je handen op je heupen te zetten. Strengel je ze ineen dan komt dat vaak stijf over. Het lijkt alsof je jezelf afschermt, je bang bent en je liever geen praatje slaat.

 Je wilt niet als ‘de baas’ overkomen

Wil je doen alsof jij de baas van de keet bent dan moet je zeker je handen op je rug houden. Je bent de heerser van de zaal en mensen zullen dit als onprettig ervaren zeker als jij iets wilt verkopen.

Een gesloten houding houdt je weg van je klanten. Je bent veel minder toegankelijk. Als je jezelf afschermt gaat je klant hetzelfde doen.

Mensen spiegelen zich aan jou

Dat is de reden waarom jij moet letten op wat je doet met je handen. Want vaak gaat je klant zich onbewust spiegelen aan jou. Als jij je handen kruist en je klant doet hetzelfde dan sluit hij zich af. Je wilt dat je klant met jou in zee gaat. Je wilt een goede band opbouwen. Hou je armen en handen dus naast je lichaam. Stel jezelf open en laat wat je klant doet en zegt ook werkelijk binnenkomen.

Wat vond jij een eye-opener? En waar ga jij de komende week extra op letten? Ik hoor het graag in het reactieveld onderaan.

Deel deze informatie op Facebook, LinkedIn of Twitter.. als je dit artikel inspirerend vond zodat ook anderen er hun voordeel mee kunnen doen.

Succes!

Ine

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes