Staan of zitten, een wereld van verschil!

Mensen vragen mij soms. Ine, is er een verschil tussen blijven staan of gaan zitten als ik een gesprek met de klant aanknoop? JA! Dat is een wereld van verschil. Maar wat kies je? Belangrijk is om voor jezelf een keuze te maken: Wat wil ik bereiken? Als je dat weet kan jij doelbewust jouw keuze maken…

‘To sit or not to sit’… That’s the question!!

 Als mensen niet veel tijd hebben zullen ze liever blijven staan. Als je staat is het gesprek levendiger dan wanneer je gaat zitten. Je bent ook gelijkwaardig omdat je op gelijke hoogte staat en het is informeler of gemoedelijker. Wil je echter een serieus gesprek voeren dan kan je beter gaan zitten.

Zitten gaat letterlijk en figuurlijk dieper

Als verkoper moet je een keuze maken: staan of zitten. Als je zelf de keuze mag maken en je hebt tijd dan kan je beter gaan zitten. Je creëert een formelere sfeer maar je kan meer de diepte in gaan. Wil je een formeel gesprek voeren dan kan je best aan een bureau of een hogere tafel gaan zitten. Een lage tafel vraagt om een informeler gesprek.

 Staan voor een los gesprek

Als je gesprekspartner je niet vertrouwt zal hij liever willen blijven staan. Als je langer dan tien minuten staat wordt het algauw vermoeiend en zal je meer moeite hebben om je te blijven concentreren. Wil je een kort gesprek voeren in een ontspannen sfeer en je hebt maar tien minuten tijd dan verdient staan een absolute voorkeur. Als je blijft staan lijkt het soms dat jij geen interesse toont. Wil je met respect omgaan met je klant, laat hem dan zeker gaan zitten.

In het algemeen wil je een klant leren kennen. Je hebt ruimte nodig om te schrijven en dat kan je beter doen als je zit. Ontmoet je iemand voor een tweede keer en kamp je met een tijdsgebrek dan is staan meer aangewezen.

Er zijn meerdere antwoorden…

Alles hangt af van hoeveel tijd jullie hebben en wat de boodschap is die jij wilt overbrengen. Ik verkies altijd zitten omdat ik vaak dingen wil opschrijven. Ga ook altijd naast je klant zitten of in een hoek van negentig graden, maar vermijd over mekaar zitten want dan creeer je twee kampen en moet je een ‘afstand’ overbruggen. Naast mekaar is veel persoonlijker dan wanneer je over mekaar zit.

Wat denk jij? Wat zijn jouw bevindingen bij staan of zitten? Ik hoor het graag in het reactieveld onderaan.

 

Deel deze informatie op Facebook, LinkedIn of Twitter… als jij deze informatie nuttig vond en jij er anderen mee kan helpen.

Succes!
Ine

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes